Mítosz Bontók: Melyik oldal a „meleg oldal” a piercingeknél és fülbevalóknál?

2023. november 17. Olvasási idő: 5 perc

A piercing műhelyekben ország szerte ma is sokan felteszik a következő kérdést: „Van-e valamilyen különleges jelentése az egyik oldalnak? Tudod… melyik fül a meleg?” Annak ellenére, hogy az idők változnak, sokan még mindig összekapcsolják a testpiercingeket (különösen egyetlen fülbevalót) valakinek a szexualitásával. A Bold Impressions csapata elhatározta, hogy mélyebben belemerül ebbe a témába és megvilágítja, hogy honnan származik mindez. Ideje eloszlatni, mi az igazság, és mi a mítosz egy kis történelemóra segítségével arról, hogy miként vált egy adott piercing ilyen felismerés alapjává meleg szimbólumként.

Székesfehérvár piercing testékszer

A mítosz eredete

Ahhoz, hogy kiderítsük, hogy egy fülbevaló hogyan hordozhatja ezt a fajta jelentést, vissza kell tekintenünk Amerikában a 70-es és 80-as évekre. Ez egy olyan időszak volt, amikor nem volt elfogadható nyilvánosan melegként vagy bármilyen LGBTQIA+ tagként megjelenni. Ez volt az az időszak, amikor nem voltak jogi vagy társadalmi védelme azoknak, akik ezeknek a közösségeknek a tagjai voltak. Sokan félelemben éltek, hogy elveszítik munkahelyüket, otthonaikat, családjukat vagy akár az életüket. Elfogadott volt, hogy fizikai támadás áldozatai lehettek volna, ha kiderült volna, hogy nem heteroszexuálisak. Ezen féle elrejtőzés miatt szükséges volt kreatív módokhoz folyamodni annak érdekében, hogy egy olyan életmódot éljenek, ami általában elítélt volt.

A kódok használata

Az LGBTQIA+ közösségek tagjai titkos bárokban gyülekeztek, vagy találkoztak helyi parkok ösvényein sötétedés után. Sőt, bizonyos kódokat használtak (amelyek helyről helyre változtak), hogy diszkréten jelezzék másoknak, hogy melegek. Ezek a különféle kódok védelmet nyújtottak, hogy csak a beavatottak tudják meg a preferenciákat, anélkül, hogy nyilvánosságra hozták volna és potenciálisan veszélyeztették volna az életüket.

„Bal a jobb, a jobb pedig rossz”

Ahogy az emberek értesültek arról, hogy az LGBTQIA+ közösségek milyen kódokat használnak, kialakult egy olyan kifejezés, amelyre sokan már nem emlékeznek: „Bal a jobb, a jobb pedig rossz” (a „rossz” kifejezés ekkoriban a meleg jelentésében szerepelt). Ez a kifejezés terjedt el az Egyesült Államokban olyan időszakban, amikor a piercing még csak elkezdett népszerűsödni. A testpiercingek hosszú ideig nem voltak elfogadottak az átlagemberek körében. Rocksztárok és tetoválóművészek viselték csak. A mainstream irányba történő átmenet az volt, amikor az emberek merészebben elkezdték fülüket második és harmadik fülbevalóval ékesíteni. Egy különösen lázadó személy akár a porcba is helyezett ékszert. Ezen piercingek megjelenésével a nyilvánosság előtt, sok ember fejében gyorsan rögzült, hogy egy férfi jobb fülében viselt egyetlen fülbevaló melegként való azonosítás szimbóluma.

A mítosz fejlődése

Néhány területen megfordult, és a bal fül volt a jelölő. Mások teljesen megváltoztatták a forgatókönyvet, ahol mindkét fülben való ékszer viselése biszexuális vagy transznemű személyt jelölt. Ahogy ez a “titkos” trend elterjedt az országban, folyamatosan létrejöttek új verziók. Mindez arra szolgált, hogy összezavarja az embereket, és senki sem tudott egyetérteni abban, hogy melyik is az a „meleg fül.”

Nem telt sok időbe, hogy az eredeti kifejezés elveszett, és sok ember elfelejtette, melyik fül mit jelent, vagy hogy egyáltalán jelentett-e valamit. Az idő múlásával bármilyen jelentés egyre kevésbé tűnt fontosnak, ahogy a piercingek egyre népszerűbbek lettek. Már a 90-es évek elején az emberek túlléptek a „jobb és rossz” megkülönböztetésén. A piercingek sokkal inkább a punk rockról és fiatalos lázadásról szóltak, mint a szexualitás szimbólumáról.

Következtetés

A meleg jogok pozitív fejlődésével, a képességgel, hogy házasodhassanak egymással és nyilvánosan foghassák egymás kezét, senkinek nem kellett már elrejtőznie az elavult kódok vagy szimbólumok mögött; büszkén vállalhatják a szexuális orientációjukat! Így vége szakadt annak a kifejezésnek, hogy „meleg fül.”

A lényeg az, hogy büszkén viselj bármilyen piercinget (bármelyik oldalon), amely a szíved vágya. Ez csak rólad és az általad érzett önbizalomról, szépségről és boldogságról szól. A Bold Impressions -nél a saját kifejezés sokféleségét ünnepeljük, és itt vagyunk, hogy segítsünk elérni az általad választott stílust, függetlenül a mítoszoktól és elavult hiedelmektől. A piercingeid a Te egyedi személyiséged tükrözik, és ez az egyetlen, ami igazán számít. Légy önmagad, és büszke legyél rá!

Kapcsolódó cikkek

Székesfehérvár piercing testékszer Székesfehérvár piercing testékszer

A Bold Impressions több, mint egy piercing szalon

Ez egy szentély a személyes kifejezés, a művészet és a professzionalizmus számára. Utazásod a merész önkifejezés felé a szalonomban kezdődik.

Foglalj időpontot most!

Kérdésed van?

Az elégedettséged a legfontosabb számomra, kimondottan fontos, hogy rendkívüli élményt nyújtsak számodra az első pillanattól az utolsóig. Ha kérdésed merül fel, vagy segítségre van szükséged, ne habozz felvenni velem a kapcsolatot. Instagramom, e-mailben vagy Facebookon keresztül is kapcsolatba léphetsz velem.